מצעד ארוחות הבוקר התל-אביבי

מאת: אסף אור שנהב

ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום? תמיד נוכל להתווכח על זה, אך תמימות הדעים דווקא נעוצה בעובדה כי מדובר בארוחה הטעימה ביום. גבינות, ביצים, מיצים טבעיים והיד עוד נטויה אל מחוזות הפחמימות של כל אחד ואחת. תל אביב היא עיר גדושה בבתי קפה, שלא נאמר מוצפת, ומצאתי בכך הזדמנות (שלא נאמר שליחות) לצוד ארוחת בוקר טובה שמצדיקה יום חופש מהמשרד, גימל מהצבא או פשוט שחיתות אמצע שוב. חולקו אפסים, חולקו עשיריות וגם יש כאלו שקיבלו מספיק בקושי, אבל רעבים לא תישארו.

"הבוקר של ארז" – לחם ארז

על פניו מדובר בארוחת הבוקר הישראלית הידועה לכולנו. מעניין שדווקא הקונספט הזה של מטבלים, ביצים, לחם ופעמיים (!) שתייה קיבל את התואר המפוקפק: "ארוחת בוקר ישראלית". בזמן שבסקנדינביה מסתפקים בדגים כבושים, בצרפת בביצים עלומות ובאנגליה בסטייק אנד אגס, הישראלים בארוחת הבוקר שלהם צריכים מכל הבא ליד וכמובן שיהיה בשפע. תרבות השפע בעדינות, או העמסת הצלחות בפחות עדינות, מוכרת לכולנו מבתי המלון בהם אנחנו רואים צלחות ששכחו שהן נולדו להיות צלחות וחיש פתאום הן הפכו למלגזות על ידי הסועדים הרעבים. באשר לארוחת הבוקר בלחם ארז שמציעה את אותו השפע ומגוון הטעמים החביב על קהל הישראלים: הלחם טוב, המטבלים טובים (אם כי שגרתיים, בלי שום קריצה מיוחדת), הקפה לא  רע ומיץ התפוזים מרווה. הפרזנטציה יפה והשירות נהדר. כשמדובר בז'אנר הספציפי הזה, אין סיבה שלא לאכול את ארוחת הבוקר כאן. ציון: 7

11731708_10153480783213838_6577264704305134965_o

לחם ארז

שקשוקה – קפה שפר

בית הקפה הזה הפך להיות מוסד תל אביבי מחתרתי המשמש כבית הקפה השכונתי גם עבור אלו שלא באמת גרים בשכונה. לא פעם שמעתי על בית הקפה הזה ולא פעם הלכתי והתאכזבתי מאוכל בינוני במחיר תלוש מהמציאות. משהו שם לא עובד וזה מתחיל בכך שמדובר בחודש יולי במדינה ים תיכונית קטנטנה, ישראל אחת. לא ברורה לי האסטרטגיה של להושיב קהל לקוחות בלחות הישראלית עם מאוורר אחד שבלבו מתפלל שיניחו לו ויתנו לו לנוח על משכבו בשלום. גם אלו אשר ניסו לעבוד על המערכת ולשבת בחלל המסעדה הפנימי, גם הם נותרו לחים, מיוזעים וסמוקי לחיים. אם נתעלם מכל אלו ונתרכז בשקשוקה נגלה שהישועה גם לא הגיעה קולינארית. רוטב עגבניות דליל במקום להיות סמיך ועשיר, ביצים שהגיעו עשויות יתר על המידה במקום לאפשר לחלמון לנוע בזרימה חופשית ברוטב העגבניות והחמור מכל: חבל שהטבח לא מאוהב, אחרת היינו זוכים גם לקצת מלח פה ושם. מנה חלשה שלא עושה שם טוב לא למקום וגם לא למשפחת השקשוקות. ציון: 2

886043_10153480783058838_8867086607464527082_o

קפה שפר

קרוק מאדם – בנדיקט

נכון, ישנם בקרים (לצערי המון בקרים) בהם ארוחת הבוקר המתבקשת היא מגדל פנקייקים שמנים ותפוחים. בבוקר הספציפי הזה דווקא החלטתי להחזיר עטרה ליושנה ולהתמקד בצד ההפוך של התפריט בסקטור ארוחות הבוקר הקונבנציונאליות יותר (אם יש כזה דבר בבנדיקט). האמת היא שהמסעדה הזו יודעת לעבוד והיא עובדת יפה. רק אם יורשה לי, תעלול היח"צ של ליצור תור תמידי בכניסה גם בשעה שש בבוקר כבר הפך גרוטסקי במקצת ואפשר להתקדם הלאה אחרי שכבשתם את קיבת הישראלים. ארוחת הבוקר החביבה עליי היא קרוק מאדם ואיתה אני גם פותח את הבוקר לפחות פעמיים בשבוע. כמובן שהגרסה המלאה המוצעת בבנדיקט לא תמיד זמינה בדירת סטודנטים בתל אביב, אבל גם פרוסת לחם לבן, ביצת עין וגאודה עונה על הצורך כשהוא עולה. בבנדיקט המנה מופתית, לא פחות. טוסט בריוש שמן אך אוורירי כשבתוכו רוטב בשמל וגבינת גאודה, מעל הכל ביצת עין וגלון של רוטב קיסר איכותי ביותר. המנה בתפריט מוצעת גם עם שינקן – מה שלדעתי מחריב אותה טוטאלית, אז אל. המנה הזו היא נחמה אמיתית ואם כולנו שומעים באוזנינו את צמד המילים "אוכל מנחם", כנראה שהמשורר התכון לזה. ציון: 10

11055320_10153480783178838_7925382628580114003_o

בנדיקט

בוקר לבן – אספרסו בר

לשם המנה היה חלק נכבד בהחלטה שלי להזמין אותה, ומכאן והלאה הכל רק הלך והתדרדר. תיאור המנה הבטיח לי "ביצים אפוית על תרד בשמנת". לא חשבתי פעמיים אם להזמינה הרי מה יכול להיות רע בביצים, תרד ושמנת? הרי שמדובר בשילוש הקדוש. אני באמת לא חושב שיש כזה דבר אוכל רע, אלא לפעמים אוכל יכול להיות לא טעים וכאן באמת מדובר בעניין של טעם וזו הסיבה שיש מניפה כל כך רחבה של טעמים על מנת לקלוע לטעמם של כולם, אבל במקרה הזה מדובר במנה רעה. אל תתבלבלו, מנות מושלמות מכונות אצלי "מרושעות" מאחר ואני חוזר ואוכל אותן שוב ושוב, אבל כאן רבותיי: מנה רעה, פשוט גרועה. ראשית, הביצים האפויות עלאק הגיעו במרקם של סולייה. גם כשביצה אפויה הרעיון הוא להקשות את החלבון ולהשאיר את החלמון חי ולא לעשות לו משפט שדה ולהרוג אותו בשריפה. שנית, למיטב זיכרוני הביצים אמורות להגיע על התרד בשמנת ולא לשחות באוקיינוס אינסופי של שמנת. הבעיות נגמרו כאן? לא ולא. לקחת מחבת, לשפוך לתוכה מיכל שמנת מתוקה, קצת בצל מהפס הקר שקצצתם הבוקר, שתי ביצים ולתנור ולקרוא לזה "בוקר לבן"? הפוטנציאל קיים. התוצאה? מנה עלובה שלא מצדיקה 58 שקלים וגם לא פחות, הרי שאין כאן שום תמורה. גם כשמגישים מנות שמנתיות צריך להסמיך קצת את השמנת ולהפוך אותה לקרמית, אך כאן יקירנו הטבח פשוט דחף את המנה לתנור (הרי הביצים אפויות, הא?) ויצא להפסקה. אני את שלי בתור אזרח עשיתי – התראתי בפניכם. ציון: 1

11728971_10153480782998838_1785764340480855712_o

אספרסו בר

כפרית פינוקים – קפה נמרוד

את ארוחת הבוקר של "קפה נמרוד" אחלק לשתיים על מנת לא לעשות עוול לחלק אחד מבין השניים. "קפה נמרוד" הינו בית הקפה המפורסם ביותר והמצליח ביותר (אם לאמוד זאת על פי תפוסת המקום) בנמל תל אביב. המנה שרצה שם ומפארת את המקום היא ארוחת הבוקר הכפרית והגדושה המציעה שפע של מטבלים, לחמים ומאפים. ארוחת הבוקר הזו מתחלקת לשני חלקים: מגש הלחמים והמאפים והחלק השני הוא של המטבלים והביצים. אתחיל דווקא בחלק הטוב: מגש הלחמים והמאפים נהדר! ראשית, הפרזנטציה יפה ומרשימה ואם ארוחת הבוקר נקראת "כפרית" הרי שבאמת נותנים לנו תחושה כפרית. הלחמים טובים, המאפים חמימים ומנחמים והרוזמרין בתוך החמאה קנה אותי. החלק השני קצת בעייתי לי מאחר ולי יש בעיה באובר-שפע. על פניו מדובר בשלל מטבלים מגרים ומזמינים, אבל ההצפה הזו יצרה לי פשוט תחושה שבמטבח יש מצבורים ענקיים של כל המטבלים האלה ובכל פעם ששולחן מזמין ארוחה שכזו לוקחים כף, ממלאים את המזט במיומנות מפעלית שכזו ושולחים לשלוחן. המזטים הגיעו לא כל כך אסתטיים ומלוכלכים מסביב (מאותה כף שמילאה אותם) והתחושה שהתקבלה הייתה לי קצת מסחרית. הסלט העומד בראש הפירמידה היה סלט שמתאים יותר למסעדה ים תיכונית ולא לבית קפה בנמל תל אביב ואם נדבר על מבחן הטעם נטו – היה אפשר לתת יותר. התחושה היא שבית הקפה מודע ללוקיישן השווה שיש לו כך שהנוסחה המתבקשת היא אוכל בינוני, לוקיישן מנצח ובסוף מה שמבתקבל היא תוצאה בסדר. ציון: 7

11722508_10153480783138838_7491912282257369862_o

קפה נמרוד

11722452_10153480783253838_8957626141438569698_o

חלק ב' – קפה נמרוד

בנדיקט – בראון

בית הקפה "בראון" הממוקם ב-G צמרת, הפך להיות בית הקפה של כל המי ומי הגרים במגדלים מסביב. "בראון" מתפארים בקינוחים נפלאים, ארוחות בוקר נהדרות ושירות נפלא לא פחות. מאחר ובארוחות בוקר עסקינן, החלטתי לבדוק קלאסיקה: בנדיקט. המנה המוצעת בתפריט היא לחם בריוש, סלמון מעושן, ביצה עלומה והולנדייז. קלאסיקה? קלאסיקה. המנה הזו היא למעשה מסוג המנות שאפשר לטעות בהן בקלות אך גם אפשר להצליח בהן בקלות. אם ישנם שני מרכיבים קריטים כאן הם רוטב ההולנדייז שחייב להיות סמיך והביצה העלומה שמידת העשייה שלה קריטית. מאד. המנה שהוגשה הייתה נפלאה ולחם הבריוש שנתן את התמיכה לכל חבריו מעל היה פשוט נפלא! דוגמא מצויינת למנה קלאסית ששומרת על קלאסיות, פאסון ומצדיקה את מעמדה כמלכת ארוחות הבוקר. הצליח להם. ציון: 8

11717332_10153480783018838_1186308623265231941_o

ועוד בנדיקט

הודעות

פוסטים מקושרים