לא כתמול שלשום – ביקור ב"תמול שלשום" בירושלים

מאת: טליה אברהם

תמול שלשום היא מסעדה מקסימה ורומנטית השוכנת באחת מסמטאותיה של ירושלים. שתי דקות הליכה מכיכר ציון, המסמלת את מרכז העיר, פניה שמאלה לסמטה חשוכה במעט ותוך רגע תתגלה מול עיניכם פינת החמד הזו. המסעדה נקראת על שמו של של רומן שכתב ש"י עגנון על יצחק קומר, שעלה לארץ בתקופת העלייה השנייה והתיישב ביפו.

תמול שלשום היא מוסד ירושלמי עתיק ומוכר, המשלב בין אוכל ושתייה, במה לכותבים וחנות ספרים. בתוך מבנה אבן עתיק ומרתק שוכנת לה המסעדה הוותיקה שרבים ישבו בין קירותיה בדייטים, פגישות רומנטיות, מפגשים סטודנטיאליים וערבי קריאת ספרים.

באחד מהערבים הירושלמים הקרירים שמתי את פעמי לכיוון תמול שלשום לפגישה עם נ', חברה אהובה וותיקה שכיום מתגוררת בירושלים.

בפנים היה חמים ומסביב לשולחנות הישנים ישבו סועדים שאכלו ארוחת ערב או לגמו שוקו מהביל. משפחה שחגגה יומולדת 3 לאחד הילדים, שתי חברות שלא נפגשו זמן רב, שלושה סטודנטים שעבדו על המצגת שהיה עליהם להגיש מחר וצייר עפרונות אחד- שיצר תחת ידיו ציורים מהפנטים ביופיים.

למרות העובדה שהמסעדה כשרה, התפריט מגוון ומציע אפשרויות רבות.

אני הזמנתי סלט פטוש. המלצר החביב אף אמר שזהו הסלט הטוב ביותר במסעדה. הסלט כולל עגבניה, מלפפון, חסה, אורגולה וקרעי לחם בשמן זית וגבינה מלוחה. מחירו 45 ₪.

נ' הזמינה כריך סלמון, הכולל סלמון מעושן, גבינת שמנת, אורגולה וצלפים. הכריך מוגש עם תפו"א אפויים וסלט הבית.

כדי להתחמם קצת מהקור בחוץ הזמנו שתייה חמה. בכל פעם שאני חוזרת לתמול שלשום, כבר כמה שנים טובות, אני נדהמת במיוחד מהכוסות שכה מאפיינות את המקום עליהן מתנוסס הלוגו של המסעדה. הכוסות שתמיד מזכירות לי את השתייה החמה שהוגשה בקרנות רכבות באירופה לפני כשלושים שנה.

תמול שלשום הוא בעיקר מקום של אווירה. נעים לשבת בו, כיף לדבר, חמים לנפש ולחך ובעיקר מאוד ירושלמי. האבנים הירושלמיות שמכסות את הקירות יוצרות אווירה עתיקה ומאוד מסקרנת.

כרבע שעה מרגע ההזמנה הגיעו המנות שלנו. 

הסלט שהזמנתי היה טעים אך לצערי נגמר מאוד מהר. כמות הסלט שהוגשה הייתה קטנה יחסית למקומות אחרים. מעבר לכך, הצטערתי שלא הוגש לחם לצד הסלט. אומנם התפריט לא מציין שהסלט מוגש עם לחם, אך לטעמי פרוסת לחם אחת שמוגשת לצד הסלט משדרגת את המנה ברמה נוספת – במיוחד אם הסלט קטן כמו במקרה זה. 

20140114_195931 (2)

סלט פטוש

נ' הזמינה כריך סלמון. צורת הגשתו הייתה מרושלת ולא נעימה לעין, החסה "נשפכה מתוכו" באופן גס ולא עשתה שום חשק מיוחד לקחת ביס. בנוסף הוגשו לצד הכריך תפו"א אפויים וסלט. לטעמי, תפו"א לא קשורים למנה זו. ברור לי שהרעיון היה ככל הנראה לשדרג את המנה ולהוסיף לה "תוספת" אך לצערי הקשר בין כריך סלמון לתפו"א הנו קלוש ביותר. מה שהיה מתאים הרבה יותר הוא לשדרג את הכריך עצמו, למשל עם עירית או להחליף את החסה הגסה לחסה עגולה ולהוסיף בצד סלט עלים מושקע במיוחד, עם עלי ברוקולי, חמניות וכו'. 

סלומון

כריך סלמון

חשבונו הסתכם ב- 130 ₪. אומנם לא ארוחה יקרה במיוחד, אך לצערי הכסף לא שווה את רמת האוכל. בנוסף, המקום זקוק לניקיון יסודי. על מדפי הספרים ליד השולחן שלנו הצטבר אבק רב שלא עושה תאבון גדול.

אם לסכם בכמה מילים, בתמול שלשום משלמים בעיקר על האווירה. הישיבה על כורסאות ישנות ורחבות, בתוך מדפי ספרים כשמסביב קירות ירושלמים עתיקים זה כנראה משהו שהסועדים מוכנים לשלם עליו ולחזור בשבילו שוב ושוב. 

רקע

"תמול שלשום"

סיכום

ציון כללי - 7 מתוך 10 (בעיקר בזכות האווירה).

רמת האוכל - 6.5.

רמת השירות - 10.

יואל משה סולומון 5, נחלת שבעה, ירושלים, 02-623-2758 (כשר)

הודעות