הקשר האיטלקי – ביקור בסניף של Ladurée בפירנצה

מאת: עומר קוצ'מן

הן לא מפסיקות להעסיק את גדולי הקונדיטוריה הצרפתית, מה לא הוסיפו להן, החל מווניל ושוקולד הבנליים ועד לקריץ, דלעת, ותה ירוק.

כבר יותר מעשור שעוגיות המקרון זוכות לעדנה בכל קונדיטוריה ברחבי העולם וכך גם בארצנו הקטנה.

אבל בוא לרגע נחזור אחורה, הרבה אחורה, ונבדוק איפה הכל התחיל. 

אי שם במאה ה-16, שנת 1519 ליתר דיוק, נולדת לבית מדיצ'י, אחת המשפחות העשירות והמשפיעות באיטליה בתם קתרין. כשהיא מגיעה לפרקה בשנת 1533(בדיוק כמו סאנסה ממשחקי הכס) מיועדת קתרין דה מדיצ'י לדוכס הנרי, בנו של פרנסואה הראשון מלך צרפת, שלימים הפך להנרי השני מלך צרפת.

למסעה לצרפת לקחה איתה קתרין פמליה רחבה שכללה אבירים, יועצים, נזירים וטבחים.

ומכאן הקשר האיטלקי, היסטוריונים טוענים שמקור העוגייה הינו בעוגיית האמרטי האיטלקית, מכירים? זו שבכל ביס מתחוללת התפוצצות טעמי שקדים וליקר שקדים עטופים בכמויות סוכר מסיביות.

המתכון של אותן עוגיות שהיו נאפות במנזר איטלקי הועבר על ידי הנזירים אל הטבחים של קתרין דה מדיצ'י.

הכל בזכותה, קתרין דה מדיצ'י

הכל בזכותה, קתרין דה מדיצ'י

פאס פורוורד ל- 1830 קונדיטורים ברחבי פריז החלו לחבר את עוגיות המקרון לכדי סנדוויץ" בעזרת ריבות שונות ומתובלות.

אגב, הגדרתו של המקרון היא למעשה עוגייה שמורכבת מחלבון מוקצף עם סוכר ואגוז טחון שהנפוץ מכולם כמובן הוא השקד, וכמובן שלא תמצאו בעוגייה זו קמח או שומן .

בתחילת המאה ה-20 נכדו של Louis-Ernest ,Ladurée מקים בית המאפה Ladurée. הקונדיטור  Pierre Desfontaines מחליט לקחת את עוגיית המקרון העתיקה והמשעממת, ולנער מעליה אל האבק.

Desfontaines משפר את מרקמה של העוגייה ומחליט לחבר בין שתי הדסקיות בעזרת גנאש לו הוא מצרף טעמים שמתרחבים עם הזמן.

במקביל, באותה העת מקים Desfontaines את בית התה הראשון של Ladurée בפריז.

כיוון שנשים באותם השנים לא הורשו לשתות קפה, בית התה הפך למקום הבילוי המועדף עליהן בו יכלו לשבת ולדבר בחופשיות בסביבה שהיא אינה ביתם. שם, לצד כוסות התה הוגשו עוגיות המקרון החדשות אשר זכו לאהדה רבה והחלו להתפרסם בצרפת כולה.

והקשר היהודי…(כי כידוע יש לנו יד בכל)

מכירים את העוגיות של פסח? אלו עם הבוטנים או הקוקוס/ מדובר בוורסיה של המקרון שאומץ על ידי יהודי איטליה כיוון שהעוגייה אינה מכילה קמח כלל.

במידה ותרצו להכין בבית, למרות שבמקרה זה מומלץ בחום להשאיר את המלאכה הזו לקונדיטוריה המקצועית, אנו ממליצים על המתכון מתוך הספר של רביבה וסיליה. מניסיון, מדובר במתכון מדויק מאוד עם הסברים מפורטים על כל שלב.

לא התאפקנו, מקרון קפה

אהבה מהביס הראשון

ביקור בסניף הראשון של Ladurée בפירנצה

בדצמבר 2013 נפתח הסניף הראשון של Ladurée בפירנצה. קצת מוזר בהתחשב בכל הכתוב מעלה…

החנות נמצאת במרכז ההיסטורי (Centro Storico) וכמו כל שאר הרשת, הסניף בנוי על טהרת המקרון והתה, וכן פינה קטנה בה ניתן למצוא נרות ומוצרי בישום לבית תחת המותג Ladurée Beauté.

ניסיון נחמד של החברה להרחיב את קו המוצרים שלה, רק שעל נר בקופסה תידרשו להיפרד מ- 51 €, ואם תרצו לרכוש אבקת אורז בתוך כדור שמפזרת ריח, תאלצו להיפרד מעוד 60 € . עם כל הכבוד למותג, המחירים נראו לנו "מעט" מוגזמים.

למעט זה המקום מעוצב באווירה צרפתית אלגנטית. צבעי ירוק וכחול בהירים עוטפים את החלל ומתוך הווטרינריה מקפצת הצבעוניות של מגוון המקרונים.

מחירי המקרונים נעים בין 1.80 – 2.00 € (כמעט 10 שקלים ליחידה). אכן מחיר מעט יקר, אך מי יכול לחלוף על פני לדורה ולא לעצור?

נחש מה יש לי בשקית

הצטיידות לדרך

המקרונים שנסינו היו וניל, פיסטוק, קרמל מלוח וקפה, אין יותר מידיי מה לומר חוץ משהיה טעים.

במחשבה שנייה, אולי בעצם כן יש מה לומר, היה טעים אבל לא WOW.

יש תחושה שתחום המקרונים נפרץ והוא כבר אינו נחלתם הבלעדית של הסטארים הגדולים.

כיום ניתן למצוא גם בארץ מקומות שלא נופלים בטעמים מאלו של Ladurée, ועדין נמשיך להשתוקק בכל נסיעה למפגש עם הבוטיק המדובר והסיבה כנראה היא שב-Ladurée מעבר למקרונים מוכרים לנו אווירה והאמת היא שזה עובד.

חלון ראווה מהפנט, Ladurée פירנצה

חלון ראווה מהפנט, Ladurée פירנצה

סיכום

ציון כללי - 9

רמת האוכל – 8

רמת השירות – 10 (הצוות דובר אנגלית)

Via della Vigna Nuova , 48 r Firenze

הודעות