ביג פאדיחה – ביקור ב-Biga

מאת: אסף אור שנהב

המציאות של ישראל 2015 היא שכיום יש מאות בתי קפה בכל עיר. מצד אחד ניתן להסתכל על זה באופן שבו הפכנו למדינה שבה תרבות הקפה נמצאת בנסיקה, עסקים רבים משגשגים ותרבות ההדוניזם נגישה יותר משהייתה פעם. עד לפני עשרים שנה, משפחה שהייתה רוצה לצאת לבילוי בבית קפה או מסעדה הייתה צריכה לנסוע לבירת הבילויים של ישראל – תל אביב. כיום, הערים הגדולות, הקטנות וגם אלו המתפתחות מתפארות בשלל בתי קפה, כאלו של רשתות ואלו החביבים עליי יותר – הבוטיקיים.

אני מודה, לי קצת קשה עם רשתות בתי הקפה השונות. לרוב מדובר בסניף אחד של רשת מסוימת אשר נחלה הצלחה במקום שבו היא הוקמה וכך נולדה לה תופעת הזכיינות: קחו את השם, המוניטין, התפריט והוראות מהאח הגדול, תפרישו לי אחוזים והנה גם לכם ביצת זהב. שלא תבינו לא נכון, אין לי שום בעיה עם רשת כרשת, אך הבעיה היא חוסר האחידות והתיאום שיש בין הסניפים השונים. ידוע לכולנו שבעת שנרכוש חולצה מסוימת ברשת אופנה שיש לה מספר סניפים, הרי שכשנרצה להחליפה למידה אחרת נוכל ללכת בביטחה לסניף אחר בידיעה שהחולצה תהיה אותה החולצה רק במידה אחרת. מה שקורה ברשתות בתי הקפה הוא שזה לא עובד כך. אכלתם מנה מסוימת בתל אביב ונהניתם? אל תצפו לקבלה תמיד באותו האופן בסניף בחיפה. מצער, אך זה המצב.

אותנו הלקוחות, לא אמורה לעניין סוגיית הזכיינות או הסניפים השונים, אם כי פעמים רבות מתגלם פערים משמעותיים בין סניף לסניף מאותה הרשת. כך למשל הרושם המתקבל אצל לקוח בסניף מסוים, יחול מיידית על כל שאר סניפי הרשת – לטוב ולרע. אל "ביגה" הגעתי בעקבות המלצה ואני איש של המלצות ומאמין בכל לבי שהפרסום הטוב ביותר לכל בית עסק שלא יהיה הוא לקוחות מרוצים. ההמלצות החמות שקיבלתי הגיעו ממקור אמין ומבין, ואני, כבר אומר לכם: אל "ביגה" לא אחזור וכאן טמונה הבעיה העיקרית: איך יתכן שלקוח מסוים נהנה עד הגג וממליץ לחבריו בחום ואילו לקוח אחר (אני לצורך העניין) לא אחזור לעולם? בעיה.

ביקור בסניף "ביגה" בקניון איילון

מה הזמנו?

הפיאסקו התחיל בסלט חלומי (65 שקלים). קודם כל, על מה ולמה המחיר האסטרונומי על לקט חסות, כמה שערות כרוב וקוביות חלומי מטוגנות? המחיר התמוה דווקא היה זה שגרם לי להזמין את הסלט רק כדי לראות על מה המהומה והאם יש הצדקה אמיתית לגבות כמעט 70 שקלים שהינם כמעט שלוש שעות עבודה של עובד ממוצע. קוביות החלומי נחמדות ומנחמות כפי שמצופה מגבינה מטוגנת להיות, אך לקט החסות לא היה פריך כפי שהובטח בתפריט. מה הקשר לסלט חלומי ולחמוציות, תערובת גרעינים, אגוזי מלך, רוטב טריאקי וגם, שימו לב: ויניגרט פסיפלורה. אתם רוצים אולי גם להוסיף רוטב קיסר, ויניגרט שמפנייה ואלף האיים ככה מעל? לא ברור מה היה שם, אבל סלט סלט חלומי זה לא. די הובכתי בשביל גבינת החלומי על שהייתה צריכה להיקלע לסיטואציה המביכה, בדיוק כפי שהייתי נבוך בשביל ביונסה אם היו מביאים אותה להופיע במתנ"ס בפתח תקווה. כל מה שבא לי זה את 65 השקלים שלי בחזרה. ציון:3.

12358186_10153754687698838_1432030840_n

סלט חלומי

לגמתי מכוס המים (שדווקא היו טעימים, איזה קטע), לקחתי אוויר והמשכתי הלאה. אם רק הייתי יודע מה מצפה לי ואם רק היה אפשר להקפיא תמימות או לפחות לעשות UNDO על דברים שמתחרטים עליהם. המנה הבאה הייתה בנדיקט בלגי (54 שקלים). מדובר על וופל ללא גלוטן שעשוי מקמח תירס המוגש עם תרד מוקפץ, בטטה אפויה, גבינת עיזים, בלסמי מצומצם ורוטב הולנדייז. ההשכלה שלי אינה קולינאריה, איני גסטרונום, אך בכל זאת הייתי רוצה להבין איך הזדווגו להם רוטב ההולנדייז והבלסמי המצומצם לכדי מנה אחת. נחזור למנה: הוופל הגיע יבש ולא חם, וכאשר הסבתי את תשומת לבו של המלצר לכך נאמר לי שמאחר ומדובר ביום שישי מכינים את הוופלים מראש בגלל צפי לעבודה הרבה. אוי, כמה נחמד, עשית לי חשק לוופל נוסף ועוד אחד ב-take away אם יהיה לי מאנץ' הסופ"ש. מעבר לכך, הרי שהוופל (שאינו בלגי כלל אחרי שהוא כעת ניצב במשבר זהות בעקבות הפיכתו לוופל מקמח תירס) היה כה דחוס עד שהיה על גבול הלא לעיס. לא הייתי מסוגל לאכול יותר מביס, ולמרות שלא זה אני שהיה צריך להתנצל, התנצלתי בכל זאת בפני המלצר והחזרתי את המנה. ציון: 2.

12355996_10153754687888838_952107772_o

בנדיקט בלגי

 מנת בוקר נוספת שהזמנו הייתה לביבות תרד וביצים עלומות (49 שקלים). האמת שזו הייתה הבחירה האישית שלי וציפיתי מאד למנה. אתם בטח סקרנים לשמוע מה קיבלתי, אז ככה: לביבות קרות, ביצים עלומות ורוטב הולנדייז (נניח שהוא אכן הולנדייז) שהיה כה דליל עד שחשבתי שמדובר במיץ אננס. לביבות קרות וביצים עלומות קרות הן סיבה מספיק טובה לקרוא למלצר שקרא כבר למנהל. כשהצגתי למנהל את התקלות הרבות במנה וגם את התקלות במנה הקודמת הרי שבמקום להתנצל הוא סינגר על המנות בטענה שהביצים העלומות מתקררות מהר. הא, באמת? מעניין. פשוט זו הפעם הראשונה שאני אוכל ביצה עלומה, אז תודה כנה על המדריך המהיר לנוגס בביצה העלומה, ורק ככה בגלל שאני במוד פילנטרופי, אז דע לך שביצה העלומה דווקא יחסית נשמרת חמה הודות לחלבון שעוטף את החלמון החי. ומה באשר ללביבות? הרי לביבות אמורות להיות בלילה מוכנה מראש אשר נזרקת לשמן בעת שהלקוח מזמין. אז מסתבר שב"ביגה", כפי שהבהיר לנו המלצר כבר קודם, יש התקף חרדה מעומס לקוחות אשר עתיד להגיע, כך שאנחנו הלקוחות הנחמדים נפגעים מכך ומקבלים מנות בחצי כוח המוכנות מראש אשר עוברות חימום עם ההזמנה. הלביבות לא טוגנו עם ההזמנה אלא הגיעו ככאלו שחוממו מראש (ועדיין, לא היו מספיק חמות).אני לא יכול לקחת מקום ברצינות שלא מטגן את הלביבות עם ההזמנה. המנה הזו חזרה. כן, גם היא. ציון: 1

12363935_10153754687878838_1893266825_o

לביבות תרד וביצים עלומות

 אני מודה, בשלב הזה אני רעב. לא רק שהגעתי רעב, אלא אני מוצא את עצמי בבית משפט קולינארי מסביר מדוע המנות לא מספיק טובות וכך מבזבז עוד אנרגיה ונהיה רעב עוד יותר. המנה הבאה שהגיעה הייתה חציל שרוף באש גלויה, טחינה, יוגורט, עריסה, פלפל חריף, עגבניות שרי צלויות, תמרים לחים ועשבי תיבול (39 שקלים). גם כאן – המנה הגיעה קרה. חציל מבחינתי יכול להתחמם ולא להיות מוכן על פי הזמנה של הלקוח, אבל לדלג על שלב החימום? די, נו. הטעמים היו טובים ולמרות שכל מרכיבי הפס הקר נכנסו לצלחת הזו המנה הייתה טעימה. בחציל היו חלקים טעימים מאד וחלקים שרופים לא ברורים שפשוט לא היו אכילים ולכן חצי מהמנה נשארה בצלחת. ניכרת השקעה ורצון להיות מעל הממוצע בכל הקשור בסצינת רשתות בתי הקפה, אבל ממש לפני היישורת האחרונה כולם מחתימים כרטיס והולכים הביתה. למה ככה? ציון: 5.

12359349_10153754687838838_368453750_o

חציל

 המנה האחרונה שהגיעה לשולחננו הייתה פולנטה רכה מתירס טרי (37 שקלים). אני לא יודע אם התכנית "פספוסים" של יגאל שילון עדיין רצה, אבל אדע אולי בקרוב כשאראה את עצמי נמתח בטלוויזיה. נחשו מה? המנה הגיעה קרה, איזה צירוף מקרים. ביקשתי בעזרתו הנדיבה של לבי מהמלצר שישלח את המנה לחימום בעוד שאני בטוח שיצא לי וריד במצח, אותו וריד שיכול להיות מאד סקסי, אבל כשמדובר ברצף תקלות כזה אני בטוח שסקסיות לא הייתה שם עליי. המנה חזרה חמה ותאמינו או לא – קיבלנו מנה טובה. מנת הפולנטה מגיעה עם ארטישוק קונפי (מה הוא קשור), פטריות צלויות, שום קונפי, שעועית ירוקה (המקור עם אספרגוס, אבל נסלח) ופרמז'ן. שאפו על הגדלת הראש בהכנת הפולנטה עם תירס טרי, רק למה להפוך את הקונצרט הקלאסי למחזמר חנוכה? המנה הייתה טעימה, אבל בתור סועד מגיע לי לקבל את המנה כמו שצריך בפעם הראשונה שהזמנתי אותה. אני לקוח, לא לוחם במלחמת ההתשה. ציון: 7.

12351702_10153754687833838_244591777_o

פולנטה רכה מתירס טרי

הודעות