אירופה תל-אביב – ביקור ב"נורמן"

מאת: אסף אור שנהב

יש משהו קצת מפחיד בלנסות ולהעביר חוויה של אוכל בפלטפורמה שכזו. שלא תבינו אותי לא נכון, אני לא יכול לחשוב מה היו חיינו לולא המצאת הדפוס או חלילה בלי היכולת שלנו לתקשר, אבל עדיין, כנראה שלא בכדי סוקרטס אמר שהתשוקה קיימת רק כאשר שני אנשים נפגשים באותו ציר זמן, הרי שלא חשוב מה אכתוב כאן – התשוקה לא תעבור כפי שהייתי רוצה שהיא תעבור ובטח ובטח שלא אוכל להעביר את מה שטעמתי והרגשתי על גופי.

אז מה הסיבה שאני כותב על אוכל בתדירות כה גבוהה למרות הכל? האמת שחיברתי פשוט שתי אהבות: כתיבה ואוכל. לא אתמם, ולא אכתוב כאן שכתיבה היא אני ואני זה כתיבה מאז שאני זוכר את עצמי, משום שמאז שאני זוכר את עצמי הזהות שלי מאז ומתמיד זה האוכל. כך שעם הזמן, אל האוכל שהיה שם תמיד הצטרפה האהבה לכתיבה, ואל שני אלו עם חיי הבוגרים הצטרפה אהבה נוספת שיצרה שילוש קדוש: כתיבה, אוכל וחו"ל. אז מאחר וכתיבה ומסעדות כעת בהישג ידי, כל שנותר הוא למלא את החלל בנסיעות לחו"ל שבשגרת היום הקדחתנית לא תמיד מתאפשרת חדשות לבקרים, מה שמביא אותי כאמור למלא את הריק במסעדות בארצנו אשר יזכירו לי שטרם ראיתי הכל, ואת אותו ריגוש מחו"ל אוכל להשיג גם כאן. כמעט.

מסעדת "נורמן"

ברחוב קטן, מוצל ושקט שוכן לו בתל אביב מלון נורמן, מלון שמאכלס ברובו תיירים מבוססים שבאים לנפוש בארץ הקודש. בכניסה למלון, אם רק תפנו שמאלה במקום ימינה, תגלו את המסעדה של המלון. לאורחי המלון כבר אומר שכדאי לכם לטעות בפנייה, לקחת שמאלה, ולהתחיל את החופשה שלכם במסעדה הזו. הטעם הראשוני של חוויה – אין כמוהו, וביקור במסעדה הזו יהיה שווה ערך לכניסה למקום ברגל ימין. רק מכניסה למסעדה אתה מרגיש שאתה פשוט לא כאן. הדרמטיים שבניינו אף ישלפו את הדרכון שלהם במטרה לעשות הכל כדין, כי כאמור, אנחנו עכשיו בחו"ל. חלל המסעדה לא גדול, דבר שהדליק אותי מאד ונתן לי להרגיש שאני נמנה בין ברי המזל שנמצאים בסרוויס הנוכחי, כאילו ונבחרנו בקפידה ועכשיו תורנו לראות את המופע שעליו כולם מדברים.

אז מה הזמנו?

החלטנו לטעום גם מתפריט הבוקר וגם מתפריט הצהריים, כך שהתחלנו את החגיגה בסלמון מעושן וביצים מקושקשות (68 שקלים). נתחיל דווקא בדברים הטובים: הביצים המקושקשות קושקשו היטב וניטרלו כל קשקשת מיותרת. כשהייתי ילד הייתי נגעל מביצים וצורת ההכנה היחידיה שבה הסכמתי לאכול ביצה הייתה כביצה מקושקשת, שאגב, הייתי מכין לבד. אז מסתבר שביצה מקושקשת אינה רק לשבור ביצה ולקשקש אותה, אלא ישנה תורה שלמה שבאמצעותה אפשר להכין את הביצה המושלמת. אז כאן קיבלנו ביצה מושלמת אשר קושקשה בהמון חמאה. סלמון, הדג החביב עליי הגיע גם הוא כשהוא בשיאו. האמת היא שטעם הדג היה יותר טעם של דג כבוש ופחות של מעושן (ואני מציין זאת לגמרי לטובה) וגם מרקמו הזכיר יותר כבישה מאשר עישון. המנה טעימה וקלילה ואפילו לא הזדקקתי לסלסלת הלחמים אשר התלוותה אל המנה. אל המנה הזו, כמו לכל מנות ארוחת הבוקר, מתלווה גם סלט קטן שאיתו יש לי בעיה. הסוד לסלט נפלא הוא ירקות טריים אשר נחתכים בעת הזמנת הסלט. כאן הרי שהירקות לא רק שלא נחתכו עם ההזמנה אלא גם תובלו מראש, כך שבמקום ירקות פריכים ורעננים קיבלנו מלפפון אשר היה ניתן לסחוט ממנו בקבוק רוטב. מחיר המנה לטעמי לא מוצדק, בעיקר גם כשהיא מגיעה ללא שתייה, כך שעל ביצים, סלמון וסלט מיניטורי לגבות 68 שקלים, זה מעט תמוהה לי. ציון: 7.

 מנת בוקר נוספת שהזמנו היא את הביצים בנוסח בנדיקט וביצים בנוסח רויאל (64 שקלים כל אחת). מדובר על מנה קלאסית שמתבקש מאד שתוגש במקום שכזה שכולו אריסטוקרטיה ואוכל אצילי. המנה מגיעה כשבבסיסה מאפין אנגלי (קנוי יש לציין), מעליו נתח סלמון או בייקון, ביצה עלומה ורוטב הולנדייז. המנות היו מצויינות, ללא כל פגם. שוב אציין את גודל המנה שאותי קצת איכזב כאשר הקומבינציה היא שתי יחידות של מאפיין שכזה בתוספת הסלט הידוע לשמצה מהמנה הקודמת. המנה לכשעצמה נפלאה, הטעמים טובים ורוטב ההולנדייז בעל סמיכות המאפשרת לאכול אותו בכפית כמעדן, אך שבעים לא תצאו מהמנה הזאת. רויאל: ציון 8. בנדיקט: ציון 8.

12265970_10153713610573838_6293894180685167328_o (1)

הביצים בנוסח בנדיקט וביצים בנוסח רויאל

 גילוי נאות

כאשר תיארתי את המנה הראשונה של הביצים המקושקשות עם הסלמון, טרחתי לציין שלא הזדקקתי ללחם. פחמימות הן החולשה שלי וקשה לי לעמוד בפני לחם טוב, במיוחד כאשר מדובר בבריוש. אז נכון, מסלסלת הלחמים לא טעמתי, אבל הבריוש פשוט הונח בראש הסלסלה, החלפנו מבטים והרגשתי שלא בנוח שלא להחזיר לו את אותה האהבה שהוא מעניק לי. הבריוש ב"נורמן" הוכיח פעם נוספת שאם אין לחם נאכל עוגות, ולעתים אפילו מוטב שכך. לחמניית הבריוש הייתה כה חמאתית, כה רכה וכה מנחמת עד שמגיע לה ציון משל עצמה והיא מקבלת את מקומה על פדיום המנצחים. ציון: 10.

12265936_10153713610618838_4978594850456994053_o

בריוש

 מנת בוקר נוספת שטעמנו היא ביצים רכות עם חיילי פרמז'ן (28 שקלים). האמת, שההפתעה הגדולה הגיעה דווקא מהמקום הכי לא צפוי. בעוד חיפשנו את הייחודיות במנות הגרנדיוזיות, מצאנו את פנינת ארוחת הבוקר דווקא בזוג הביצים הרכות עם חיילי הפרמז'ן שהתגלו מהר מאד כחיילים של צבא השלום. הביצים הרכות היו נפלאות כאשר חסרונם היה בכך שהן לא היו לוהטות, כפי שראויות להיות ביצים רכות, אך הטעם, הפרזנטציה ואותם חיילים התעלו על אותו חיסרון וסיפקו מנה קלילה שהולמת את הטייטל "ארוחת בוקר". טעים! ציון: 9.

12233426_10153713611078838_900008785_n

ביצים רכות עם חיילי פרמז'ן

 לצד ארוחות הבוקר המוגשות גם נכנסה המסעדה לסרוויס הצהריים, ומאחר וכבר הייתי שם לא יכולתי שלא לטעום מהתפריט. הארוחה העסקית אשר מוגשת גם בימי שישי, מציעה תפריט של מנה ראשונה ועיקרית בעלות של 110 שקלים. עבור עסקית ביום שישי המחיר היה סביר ביותר, ולא יכולתי לחכות כבר לטעום ממה שיש להם להציע.

המנה הראשונה הייתה סלט קלמארי עם שעועית, צ'ילי ואורגנו. המנה הייתה טעימה, אפילו קצת מתנשאת (בקטע הכי טוב שיש). הקלאמרי שהוכנו על הפלאנצ'ה הגיעו במרקם מעולה, שניה לפני שהקלמארי הופכים לגוש גומי לא לעיס. השעועית הייתה טריה והוסיפה לצד טעם הגריל של הקלמארי טעמים של רעננות ושדה. שוב, למרות שמדובר במנה ראשונה, גם כאן הגודל קצת הפריע לי והתחושה היא שהייתה ניתן להגדילה בעוד כ-20% ולהעניק אפקט עוצמתי אף יותר. ציון: 8.

12243709_10153713611093838_421723771_n

סלט קלמארי עם שעועית, צ'ילי ואורגנו

 המנה העיקרית שבחרנו היא שרימפ רול וצ'יפס. בכל הזדמנות בה מזדמן לי לאכול פירות ים, אני הולך על זה, כך שהבחירה כאן לא מפתיעה ועניין אותי מאד לנסות את המנה שהתיאור שלה היה הכי סקסי ומזמין בתפריט. האמת הכואבת היא שהמנה איכזבה מאד ותהיתי על מה שילמתי 110 שקלים. מדובר בלחמניה מתובלת היטב בחמאת עשבי תיבול אשר החדירו לה שלושה שרימפסים. המנה טעימה, אך היא בדיוק מסוג המנות שהייתי יכול להכין בעצמי בבית (ואני רחוק מלהיות אמן במטבח) בעלות של 20 שקלים. הצ'יפס לא הגיע כטוגנים המוכרים לכולנו, אלא כפלחי צ'יפס דקים שדומים בטעמם ונראותם לחטיף התפוצ'יפס. במקרה כזה, של לחמניה גריזית ושחיתות צהריים, היה מתבקש לצוות למנה את הפרנץ' פרייז המוכרים לכולנו בתוספת של מיונז ביתי וכך המנה הייתה משתדרגת בקלות. התחושה כאן הייתה של דלות, ודווקא המנה הזו הייתה הולמת בכייף מנה ראשונה שהייתה מעניקה אפקט וואו אדיר. אז מה זה כן? טעים, מפנק, מנחם, מצולחת היטב ולמרות הכל משאיר טעם של עוד. מה זה לא? מנה עיקרית. ציון: 7.

12272648_10153713611103838_690914561_n

שרימפ רול וצ'יפס

 הקינוחים

אל "נורמן" הגעתי בעקבות תשבוחות בלתי פוסקות אשר הגיעו מכל כיוון על מנת ה-bread pudding. בתור ילדים, אמא שלי הייתה מכינה לנו את הפודינג הזה והפעם האחרונה שאכלתי את המנה הזו הייתה לפני כ-15 שנים לערך. המנה הזו היא למעשה מנת נחמה לעניים וכך הכל התחיל כאשר עקרות הבית היו משתמשות בלחם הנותר מיום האתמול, טובלות אותו בחלב, ביצים וסוכר וקדימה לתנור. אני טרם ניתקלתי בארץ במסעדות שמציעות את הקינוח הזה בתפריט הקינוחים שלהם. ב"נורמן" מדובר בקינוח אשר מפאר את המקום ואני הגעתי בעקבותיו. אם כן, מנת הברד פודינג (48 שקלים) סוף כל סוף הגיעה אל שולחני. קרעי הקרואסונים הגיעו בכלי לוהט שלצידו רוטב אנגלז אשר שופכים מעל הפודינג מיד עם הגשתו לשולחן. לא אתבייש לומר שמדובר באחד הקינוחים הטובים ביותר שאכלתי. הביקור שלי בנורמן היה ביום גשום וקר אשר זעק מכל עבר "אוכל נחמה". הקינוח הזה הוא בדיוק מסוג הקינוחים שהייתם רוצים לשבת איתם ביום חורפי על הספה בבית ולאכול ממנו עד לא ידע. מבחוץ פריך, בפנים רך ונמס בפה והטעם השלט הוא של הוניל אשר מבשם את הפה ואת הבטן גם יחד בטעמים משכרים. אם לא היה לי מצפון, הייתי חוזר לאכול את הקינוח הזה שוב, ושוב, ושוב. ציון: 9.

12272620_10153713611118838_179245255_n

הברד פודינג

 קינוח נוסף שהזמנו הוא קרפ תפוחים, קלבדוס ויוגורט (32 שקלים). כאן מדובר על קינוח שמוצע בתפריט העסקית ולכן המחיר הזול יחסית. מדובר על קרפ בודד שמגיע בצלחת מרשימה אשר עליה טפטופי הפתעות של תפוחים ואגוזים מסוכרים עם יוגורט סמיך המזכיר בטעמו ומרקמו קרם פרש מן המניין. קינוח מצוין, מתוק במידה אשר גורר אחריו ביס ועוד ביס. רק אם אפשר, להוסיף עוד קרפ. אחד. ציון: 9.

12242240_10153713611113838_1949960934_n

קרפ תפוחים, קלבדוס ויוגורט

לסיכום, מסעדת "נורמן" היא מהמקומות שכולם צריכים לבקר בהם, פעם אחת לפחות. למרות שהיה קשה לי עם גודל המנות השורה התחתונה שמאז הביקור הראשון שלי כבר ביקרתי שם עוד פעם, ומבחינתי זה מדד להצלחה של המקום. חומרי הגלם טובים, מוענקת תשומת לב מירבית לכל מנה ומנה והשירות הוא מבין הטובים שקיבלתי. אני שבוי.

הודעות